09 Jul

Bitcoinin lohkopalkkion puoliintuminen

Tämä postaus on kirjoitettu lauantaina 9.7. ja “näillä näppäimillä” pitää tapahtua bitcoinin lohkoketjussa lohkopalkkioiden puoliintuminen eli bitcoin halving. Lainataan tähän Jiri Kerosen tiivistys Bittiraha.fistä:

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Bitcoin-verkkoa ylläpitäville louhijoille syntyy puolet vähemmän bitcoineja kuin ennen. Siinä missä ennen uusia bitcoineja syntyi 25 kappaletta noin 10 minuutin välein, puoliintumisen jälkeen niitä syntyy enää 12,5 kappaletta.

Puoliintuminen on bitcoin-protokollaan sisäänrakennettu ominaisuus, jolla coinien eli rahojen määrä halutaan pitää vakaana ja ehkäistä inflaatiota. Teknisesti ottaen puoliintuminen tapahtuu 210 000 lohkon välein, joka tarkoittaa neljän vuoden välejä. CoinDeskin mukaan puoliintumista voisi odotella klo 18 UTC aikoihin.

bitoin halving

Bitcoin on hyödyke siinä missä muutkin ja hyödykkeille muodostuu markkina-arvo. Tuleva bitcoinin kurssikehitys on lempeiden arvailujen varassa. Pitemmällä aikavälillä nouseva, mutta heti puoliintumisen jälkeen voisi odottaa pienoista notkahdusta alaspäin. Kaivetaan tähän viitteeksi kaksi CoinDeskin viimehetken postausta:

Puoliintumiseen kuuluu tyylikäs juhliminen. Suomessakin biletetään hillitysti

Helsingin tapahtumapäiväksi on merkitty 16.07. Taitaa johtua osin siitä, että päämestareilla on juhlat keski-Suomessa itse juhlapäivänä.

Yksi kommentti “Bitcoinin lohkopalkkion puoliintuminen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *