02 Jul

Härmäläistä fintechkauppaa, Aktia osti Elisa Lompakon

Aktia Pankki julkaisi kaksi tiedotetta joissa se kertoo ostavansa Elisan Lompakon. Ja ostinkin. Aikuisten oikeasti Aktia Pankki Oyj osti Elisa Rahoitus Oy:n miljooonan euron kauppahintaan.

Miljoona ei kuulosta suurelta summalta, kun vertaa finassialan ostoksiin ja taseisiin. Niissä peleissä miljoona tuntuu olevan pienin pelimerkki. Nyt vielä ostettiin koko yritys eli maksetussa hinnassa siis pitäisi olla kaikki sisäänleivotusti. Ainakaan tiedotteessa ei rajata mitään pois.

Elisa Lompakossa on perinteisempää pankkipalvelua ja kännykkäappi mobiilimaksamiseen. Kännykkäsovelluksien latausmäärä on 120 000.

Elisa Lompakko

Pohjimmiltaan peruskauraa joten tässä yhteydessä ei takerruta itse tuotteeseen, eikä hinnotteluun eikä mihinkään hämmästyttäviin featureihin vaan arvioidaan kaupan taustaa lyhyesti. Onhan fintech on maailmalla juuri nyt hottiakin hotimpaa. Lopuksi vedetään perisuomalaisen karu johtopäätös.

Elisa lansaarasi Lompakon vuonna 2012 erityiskohderyhmänä opiskelijat ja nyt Aktia luonnehtii ostostaan “suosituksi”.

Tästä herää kysymyksiä. Tunteeko kukaan ketään Lompakon mobiilikäyttäjää? Onko kukaan koskaan nähnyt kenenkään käyttävän Lompakkoa mobiilisti?

Kovaa liikevaihtoa Elisa ei rahoituspalvelullaan tehnyt. Taloustiedot 2015/12 kertoo liikevaihdon olleen luokkaa 700k euroa. Tästä voi päätellä, että jotain oli pakko tehdä. Elisalla voidaan olettaa olevan kykyä ja resursseja viedä tällainen aika bulkkituote tuotantokäyttöön ja panostaa markkinointiin.

Näin siis tämä härmäläinen fintechkauppa tähän mennessä. Tuskin tämä hyvin lyhyt analyysi houkuttaa ketään investoimaan sellaiseen suomalaiseen fintech-palveluun, joka olisi riippumaton isoista finanssialan toimijoista. Varmaan Holvin myynti Espanjaan kertoo osin tätä samaa tarinaa. Ilmeisesti tarvitaan virolainen startup Pocopay tuomaan fiatvaluutoilla maksamisen suomalaisten kännyköihin.

Lue lisää:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *