14 Jul

Poimintoja siitä, mitä luova Lontoo ajattelee Brexitistä ja maahanmuutosta

Brittien äänestystuloksesta on kirjoitettu infoähkyyn asti. Kaikkea asiallista arviointia leimaa epävarmuus jo pelkästään siitä, tuleeko lopullinen Brexit vai ei. Mitä Brexit oikeastaan koskee? Englanti lähtee, mutta Skotlanti jää?

Jos britit lopulta eroavat Euroopan Unionista niin Norjan malli voisi olla hyvä lähtökohta tulevaisuudelle. EU-sopimusten tilalle tulee kasa erillissopimuksia ja koko paketin hintaa voidaan säätää (joka saadaan näyttämään paremmalta). Yleistäen tämä malli tuskin oleellisesti muuttaa tavallisen suomalaisen vaihto-oppilaan, nomadin tai expatin elämää, korkeintaan byrokratia ja epävarmuus kasvaa.

Brexit-äänestys oli hyvä näpäytys itsevarmalle euroeliitille. Tavallisia ihmisä ei saa unohtaa. He voivat muistuttaa olemassa olostaan näinkin ilkeällä tavalla.

Hyvin karkean alueellisesti Lontoon alue, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti äänesti EUn puolesta, muualla valittiin exit. Nuoret ja koulutetut äänestivät jäämisen puolesta ja vanhemmat, vähemmän koulutetut halusivat Ison-Britannia eroon EUsta. Lopputulos on 51,9% kannatti eroa ja 48,1% halusi jäädä unioniin.

Eräiden tutkimusten mukaan moni ei oikein tiennyt mistä referendumissa  äänestetään. Ei mikään yllätys, että kärkiteema oli maahanmuutto. Senhän saa liitettyä mukaan ongelmaan kuin ongelmaan. Paljon hankalampaa olisi pyytää äänestäjiä arvioimaan mitä vaikutuksia brittien poislähdöllä on vaikka eurooppalaiselle “Digital Single Marketille” jonka suhteen britit ovat olleet aktiivisia. Digitalisaatio on globaalia ja koskee kaikkia, olipa EUssa tai ei.

Prosentteina ero äänestyksen lopputuloksessa ei ehkä olekkaan merkityksellinen vaan se viiltävä viilto kuningaskunnan ytimeen jonka äänestys teki. Aluksi päästiin sillä, että pääministeri vaihtui ja punnan arvo notkahti. Kaikki ei kaadu päälle välittömästi. Kaikesta huolimatta ihmisten arki pitää jatkua normaalisti.

Paul Lloyd BREXIT

Eri aloilla ja ammateissa koko eroprosessi nähdään erilailla. Digitalisaatiossa menestyminen on hyvin tärkeää luoville, uuttarakentaville yrityksille.  Silicon Roundabout ja talouden The City of London ei ole koko maa eikä edes koko Lontoo. Niiden merkitys mittarilla kuin mittarilla on huomattava ja eurotalous vaatii joka tapauksessa kokonaan oman remonttinsa.

Poimitaan tähän Diana Buddsin blogauksesta “How Brexit Could Impact The Creative Industry” yhteisöllisen, luovan Lontoon kannatalta pahimpia tulevaisuudenkuvia.

“More designers may be drawn to other great cultural and creative centers like Copenhagen, Paris, Barcelona, and Berlin.”

“The vibrant startup community could cool down”

Virolainen Taavet Hindrikus teki viisi vuotta sitten päätöksen ja siirsi TransferWisen pääkonttoritoiminnot Lontooseen. Businessmielessä hän ei ole katunut päätöstään. Hindrikus on yksi maahanmuuttajista ja summaa kirjoituksessaan “Moving on from the Brexit Leave vote

Immigration is part of the solution we need, not the problem. Without immigration, nations would stagnate. It is key for innovation and for economic growth.

Toisaalta Brexit on mielenkiintoinen haaste kilpailijoille “The Brexit hangover has left UK startups drained — Are the brains next?“. Elämme kaikki kuitenkin loppujenlopuksi samassa markkinataloudessa

Lue lisää

Image credits: Paul Lloyd https://www.flickr.com/photos/paulrobertlloyd/26010795334

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *