31 Aug

Sosiaalisista verkostoista markkinointiverkostoihin

Alitajunnassa olin ajatellut kuviota jo pitkään. Palaset menivät kohdalleen, kun Facebookin Citizen-yhteisössä silmääni tarttui Jon Sundellin kautta Jesse Soinisen linkki/postaus (somea parhaimmillaan) TechCrunchin artikkeliin “From Social Networks To Market Networks“.

En yleensä jaksa lukea somenetworks -juttuja, mutta nyt silmääni sattui avaus: riskisijoittaja oli kaatanut isosti rahaa 35 ihmistä työllistävään sanfranciscolaiseen yritykseen HoneyBook. Onnittelut. HoneyBook on yritys, joka “combines the best elements of networks like Facebook with marketplaces like Airbnb“. Heidän ominta alaansa on tapahtumien järjestäminen. Ehkä paremminkin järjestämisen mahdollistaminen. Tätä sanotaan markkinointiverkostoksi “market network“.

Yleistäen, markkinointiverkostoissa markkinoija tarjoaa osallistumistaan jonkun asian toteuttamiseksi. Palvelun käyttäjä voi siis olla satunnainen loppukäyttäjä tai markkoija palvelun käyttäjänä. Asiakkuus on hyvin monimuotoinen käsite tällaisessa toimitusketjussa. Häät voisivat olla esimerkki yhdestä osallistumisketjusta. Tarvitaan paikka. Tarvitaan hääkakku. Joku siis tarjoaa erilaisia hääkukkuja ja joku toinen paikkoja. Viihdettäkin olisi hyvä olla. Joku tarjoaa siis erilaisia viihdesettejä. Hääkuviakin halutaan ammattilaisen ottamina. Ja niin edelleen, kunnes kaikki tarpeellinen saadaan kasaan. Kaikki nämä toimijat kohtaavat yhdessä ja samassa verkostossa tai tekniikka yhdistää heitä samalle markkinapaikalle, markkinointiverkostoon. Heitä yhdistää intressi toimia pitkäjänteisesti yhdessä hyvin kevyellä organisaatiolla. Heitä voi yhdistää myös luova ammattilaisuus, nykyaikainen käsityöläisyys ja yrittäjästatus.

  1. Kaiken takana on yhteisö, joka yhdistää tekijöitä ja käyttäjiä.
  2. On oltava tekninen viitekehys, joka tarjoaa toimivan perusinfran. Ihan niin kuin autoille pitää olla tieverkosto. Tarvitaan SaaS.
  3. Markkinointiverkostot tarvitsevat luottamuksen perustuvan workflow-mallin. Ehkä tätä voisi kutsua provisioinniksi.
  4. Tarvitaan liityntärajapinnat toisiin järjestelmiin, esimerkiksi maksu- ja kirjanpitojärjestelmiin
  5. Tarvitaan erilaista tukea jotta asioita voidaan ylipäätään käyttää.
  6. Toimivat verkostot ovat ainakin kaksisuuntaisia. Tieto ja kokemukset kulkevat tekijöiltä loppukäyttäjille sekä toisin päin.

Jos kaikki olisivat Facebookissa tai Linkedinissä, niiden päälle voitaisiin rakentaa applikaatio tekemään kaikki tämä.

Äkkiseltään olisi hienoa, jos kohdan 4 järjestelmät olisivat sisäänrakennettuja pohjautuen vaikka blockchaintyyppiseen ethereum-teknologiaan. (Lähi)tulevaisuutta .. mutta ne voisivat olla.

WordPressillä on uskomaton ekosysteemi omalla alallaan plugeineen ja teemoineen. On toki muitakin, mutta jostain on aloitettava. Anyplanetissa olen halunnut prototyypittää ajatusta juuri tällaisesta verkostosta WPn ympärillä. Esimerkkitapaus: muotoilija saa tehtäväkseen rakentaa saviruukkuvalmistajan yhteisön ja kauppapaikan. Yksin sitä ei tee, mutta sopivista palasista kaiken saa kasaan kohtuu kivasti. Softan palasistahan tässä on tänä päivä kysymys. Ne saviruukut ovat ihan eri asia. Softan palasien pitää tuottaa sopivia palveluita ilman insinööritiedettä tai syvää nörtteilyä. Jos palveluiden tuottajat saavat oman taloudellisen korvauksensa automaagisesti niin hyvä. Jos vielä esimerkin muotoilija on freelancer, niin verkosto tavalla tai toisella on pakollinen. Siitä tämä postaus haluaa kertoa. Lue toki tuo TechCrunchin juttukin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *