16 Nov

Tutkimus: Freelancing in USA 2016

Työn tekeminen freelancerina on kasvava trendi USAssa vuonna 2016. Tämä käy selkeästi esiin newyorkilaisen Freelancers Unionin ja Upworkin julkaisemasta kyselytytkimuksesta “Freelancing in USA 2016“.

Työelämän muutos näkyy näkyy niin USA:ssa kuin Suomessa. Sana “freelancer ja sen positiivinen puoli tuntuu jäävän pätkätyön, pakkoyrittämisen ja startup-pöhinän jalkoihin suomalaisessa keskustelussa.

Nyt julkaistu tutkimus on monella tapaa yleistävä eikä tarkemmin erittele ammattikuntia. Fleelanceriuden havainnollistamiseksi haetaa viisi päätyyppiä joihin ihmiset voidaan sijoittaa. Näitä ovat:

  1. Independent Contractors, isoimpana 28% ryhmänä
  2. Diversified Workers
  3. Moonlighters
  4. Freelance Business Owners
  5. Temporary Workers

Kurkistetaan ensi tutkimuksen esiintuomaa kokonaislukua:

  • 55 million Americans are  freelancing –  that’s 35% of the U.S.  workforce

35% viipale kokonaiskakusta on merkittävä ja suunta on kasvava. Vuosina 2014-2016 määrä lisääntyi 2 miljoonalla amerikkalaisella.

screenshot from survey "Freelancing in USA 2016"Tämä 55:n miljoonan joukko ansaitsi 1 triljoonaa US dollaria. Yhden amerikan triljoonan jakaminen 55:llä miljoonalla on helppo laskutoimitus, mutta sen suhteuttaminen elinkeinonharjoittamisen nettotulona on haastavampi toimitus. Pelkästään se, että jaettava luku käsittää koko liittovaltion ja USA ei ole yksioikoinen kokonaisuus.

Parempaa antia on se kuinka työntekijät kokevat vapaan työskentelyn

  • 79% of freelancers said freelancing is better than working at a traditional job
  • 63% of freelancers say they started more by choice than necessity

63% ilmoittaa siis olevansa freelanceri vapaasta tahdostaan. Kasvua 10% verrattuna vuoden 2014 lukuun. Tuollaiset luvut ovat erityisen haasteellisia nykyiselle ammattiyhdistysliikkeelle. Usein liberaalit diginomadit tuntuvat mieltävän ay-imperiumin rajoittavaksi tekijäksi jolla ei ole tarjota edes sopivia mielikuvia vapauden kunnaille.

Tutkimus tehtiin USA:n presidentin vaalien aikaan, joten äänestyskäyttäytymisen huomioiminen oli luontevaa.

  • 85% of freelancers say they are likely to vote in the 2016 election

Oh-ho. Sehän on korkeampi kuin totetunut äänestysaktiivisuus. Freemancerit ovat sittenkin tiedostavaa joukkoa. Vaikka vapausihannetta on vaikeampi yhdistää Hilary Clintoniin kuin Donald Trumpiin niin tutkimuksen mukaan 45% puoltaisi Clintonia kun 33% menisi Trumpille. Yllättävää?

Libertaaripuolueen Gary Johnson keräsi tässä yhdeydessä 9% kannatuksen. Marginaaliehdokkaana hänellä tuskin on/oli mitään uutta tuomista yleisamerikkalaisiin vaaleihin. Libertarianismi (öö-öö näitä ismejä) on helppoa yhdistää vapaaseen elinkeinon harjoittamiseen.

Seuraavissa vaaleissa täytyy olla tarjolla digitaaliajan ehdokkaita ja agendaa myös suurille joukoille vastauksena muuttuvaan maailmaan. Pelkkä populistinen lupaus rakentaa fyysisiä muureja rajoille ja sillä tavoin saada työpaikat takaisin on kuollut idea. Parempi suunta löytyy, kun tästäkin tutkimuksesta poimitaan johtopäätöksiä ja niiden pohjalta rakennetaan isoa linjaa.

Vaikka tutkimuksen lukeekin läpi silmäilemällä niin siitä täytyy napata avaintekijä “Technology enables freelancing“. Teknologia yhdistää kaikkia. Se mahdollistaa niin työntekijöiden kuin työntarjoajien vapaan kohtaamisen. Teknologian kehitys on tämän ison muutoksen takana.

Lue lisää

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *