26 Apr

Työntekemisen seuraava vallankumous osa 1

Digitoday kirjoittaa “Seuraava työelämän vallankumous on jo Suomen ovella“. Vallankumouksia on erilaisia. Joskus niitä ei edes huomaa, koska itse elää keskellä vallankumousta.

Työelämä muuttuu koska koko maailma ympärillä muuttuu. Tekniikan kehitys, erityisesti Internetin kehitys on muuttanut tapaamme elää ja tehdä työtä. Pitkään tämä on mahdollistanut töiden ulkoistamisen ja nyt enemmissä määrin luo etätyömarkkinoita. Anglosaksisessa maailmassa tämä jälkimmäinen vaihe on ollut realismia jo pitempään, mutta nyt myös Suomi alkaa heräillä.

Otetaan tähän toinen tulokulma. Otetaan esiin se miten ja missä tahdomme työskennellä. Pyritään aktiivisesti pois työn niukkuuden oletuksesta. Otamme tilanteen haltuun ja samalla libertaarisen lähestymisen. Olemme itsemme herroja.

Vallitseva oletus mitä emme voi muuttaa on, että työtehtävät ovat enempi pätkiä ja projekteja. Ikuisia palkkatyösuhteita ei siis enää ole.

Toinen määräävä tekijä on vapaakauppa. TTIP ei ole varmasti paras ratkaisu, mutta siitä huolimatta tavarat, palvelut ja ihmiset tulevat liikkumaan vapaammin.

Saamme keikkoja ja niistä rahaa joilla koko elämä pitää kustantaa. Freelancerin on siis hoidetteva omat työnantajavelvoitteensa tai paha seuraa monella tavalla. Jonkinlainen sairas- ja tapaturmavakuutus on oltava, eläkettäkin olisi hyvä joskus saada. Nämä asiat pitää paketoida tai niiden hoitamisesta tulee puolipäivätyö.

Räntäsateessa, kylmässä ja pimeässä rämpiminen on perseestä. Harva siitä ihan oikeasti pitää. Duunit vain on mukavampi tehdä mukavassa lämmössä ja auringon paisteessa. Konttori liikkuu jo näistä syistä Härmästä etelään päin.

Nyt tulee tärkeä sääntö: verot maksetaan sinne missä liiketoiminta tapahtuu. Freelancer tekee siis liiketoimintaa eikä ole palkkatyöläinen. Kannattaa varmaan tehdä liiketoiminta siellä missä kassavirta on suurinta ja verot pienimmät. Tämä asettaa haasteita kansallisvaltioille. Viro on ottanut mielenkiintoisa askeleita e-kansalaisuudellaan.

Globaali verkkotalous on luonut maailmankylän jossa kaikki alkaa olla kytkeytyneenä toisiinsa. Asiat ja tavarat ovat yhtäläisesti saatavilla kaikkialla maailmassa ja ruokaa on lähikaupassa.

Ainoita poikkeuksia alkaa olla YLE Areenan rajoitukset ja aseelliset konfiktit jotka kytkeytyvät johonkin resurssiin tai ikiaikaiseen vihanpitoon. Sotiminen on tietysti tuottavaa liiketoimintaa joten ihan kaikkien etu ei rauhakaan ole. Turha mennä sinne missä voi lähteä henki.

Itse työ on samanlaista kuin ennenkin ja missä tahansa. Slack ja Facebook ovat kaikkialla samanlaisia. Tässä kohdin unohdetaan poikkeukset, hallitusten blokkaushalu. Tarvitaan vain alusta itse töille, vaikka Upwork. Siihen kaikki asiakkuussuhteen hallinnasta laskutukseen. Pankkitili tai bitcoinwallet palkkioiden kotouttamista varten. Työkaluja. Joillekin se on WordPress. Se tarjoaa kumppaneineen kaikkea mitä digitaalinen nomadi tarvitsee tekemiseen.

Ei siis paljoa. Digitalisaatio on totta ja hyvä asia. Automaation seuraava aste Robotisaatio tulee, mutta sitäkään on turha pelätä. Tämänhetkisessä on paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Facebook preview photo: Caio Resende via stocksnap.io

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *